Balandžio 3 dieną 6a klasė lankėsi Vilniaus universitete

2017 VU bibliotekoje 6aBalandžio 3-iąją Vilniaus universiteto biblioteka kvietė pamatyti pirmosios lietuviškos spausdintos knygos M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą bei kitas unikalias vertybes.

Švęsdama universiteto gimtadienį Vilniaus universiteto biblioteka plačiai atveria duris lankytojams ir tradiciškai parodo vienintelį Lietuvoje saugomą pirmosios lietuviškos knygos egzempliorių – Martyno Mažvydo „Katekizmo“ – originalą ir šia proga eksponuoja unikalius bibliotekoje saugomus retus leidinius ir rankraštinius dokumentus. Pastarųjų šiandien Vilniaus universiteto bibliotekoje priskaičiuojama per 300 tūkstančių.

Pasaulyje žinomi tik du Martyno Mažvydo „Catechismusa prasty szadei“ egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus universiteto, o kitas – Torunės (Lenkija) universiteto bibliotekoje. Manoma, kad iš viso 1547 metais galėjo būti išspausdinta apie 200 šios knygos egzempliorių. Vilniaus universiteto bibliotekos egzempliorius gautas mainais iš Odesos (Ukraina) M. Gorkio mokslinės bibliotekos 1957 metais. Su M. Mažvydo „Katekizmu“ prasidėjo naujas etapas lietuvių kalbos ir kultūros istorijoje – ėmė kurtis ir plėtotis lietuviška spauda, dariusi didžiulę įtaką lietuvių tautos kultūriniam gyvenimui.

Mokinius pasitiko universiteto gidė ir padėjo susipažinti su bibliotekos skaityklomis ir įdomiomis XVII amžiaus knygomis, universiteto kiemeliais ir fakultetais.

6 a klasės auklėtoja Nijolė Bikulčienė