Tyrimas „Medžiagų tirpimą pagreitinantys veiksniai“

          Gamtos mokslų pamokoje 3A klasės mokiniai susiskirstę į 4 grupes atliko tyrimą (tirpino vienodus saldainius).
          1 grupė išsiaiškino, kad intensyvus maišymas turi įtakos medžiagų tirpimo greičiui (pirmoje stiklinėje saldainis ištirpo, antroje stiklinėje tik retkarčiais pamaišydavo vandenį, o trečioje visai nemaišydavo).
          2 grupė išsiaiškino, kad temperatūra turi įtakos medžiagų tirpimo greičiui (greičiausiai saldainis ištirpo virdulyje pakaitintame vandenyje, antroje stiklinėje buvo drungnas vanduo, o trečioje – šaltas).
          3 grupė išsiaiškino, kad actas yra geresnis tirpiklis negu vanduo ir koka-kola (greičiausiai saldainis ištirpo).
          4 grupė išsiaiškino, kad tirpinamos medžiagos dydis ir forma turi įtakos jos tirpimo greičiui (vienoje stiklinėje buvo visas saldainis, kitoje – perskeltas per pusę, o trečioje – dar labiau susmulkintas). Trečioje stiklinėje saldainis greičiausiai ištirpo.

Parengė mokytoja Janė Darafėjienė